Маленький цитрусовий фрукт з яскравим смаком Найраніша згадка про фрукт датується 12-м століттям. Кумкват або золотий апельсин – цитрусове дерево, родом із південного Китаю. Дуже часто вживають із міцними напоями (коньяк, віскі).
Як їсти? Кумкват повністю їстівний, хоч і схожий на дуже маленький апельсин або мандарин. Кумкват використовують як у сирому вигляді, і у переробленому вигляді (цукати, варення, мармелад, лікери). Вживають зі шкіркою, так як м'якоть кисла, шкірка солодка, з незначною гіркуватістю. Шкірка кумквату теж містить ефірні олії та невелику гіркоту, але вона набагато м'якша і тонша, ніж у родичів. Кумкват варто добре вимити і їсти цілком.
Як зберігати? Фрукт не дуже любить зберігання по сусідству з іншими продуктами, тому краще їсти його одразу. Або прибрати у холодильник на пару тижнів у паперовому пакеті. Його можна заморозити і використовувати протягом півроку.